Popis
Poutavost, jasnost a bystrost Fukuokových myšlenek vedla k tomu, že se kniha Revoluce jednoho stébla stala celosvětovým bestsellerem, byla přeložena do 20 jazyků a ovlivnila množství nejrůznějších lidí: farmářů, zahradníků, ekologických aktivistů, biozemědělců, příznivců slow food, lidí studujících východní nauky a dalších, kteří cítí, že právě naše vzdalování se přírodě má za následek vznik neřešitelných problémů. Z přečtení této knihy může čerpat inspiraci a nadhled i člověk, který (zatím) farmařit vůbec nehodlá. Nenechte se zpočátku odradit rýží a obilím.
Dala by se nazvat i Zen a umění hospodařit nebo Zelená knížečka, manifest Masanobuy Fukuoky o hospodaření, jídle a hranicích lidského poznání představuje radikální výzvu globálním systémům, na které ohledně našeho jídla spoléháme. Současně jde o duchovní paměti člověka, jehož inovativní systém obdělávání země odráží hlubokou víru v celistvost a rovnováhu přírodního světa. Jak Wendell Berry píše ve své předmluvě, kniha „je pro nás cenná, protože je současně praktická a filosofická. Je to inspirující zásadní kniha o zemědělství, protože není jenom o zemědělství“.
Jako kvalifikovaný vědec Fukuoka odmítl jak moderní agropodniky, tak staleté zemědělské tradice. V průběhu dalších desetiletí zdokonalil svou techniku „nicnedělání“: zdravý selský rozum, udržitelné praktiky, které de facto odstraňují využití pesticidů, hnojiv, orby a, což je možná nejdůležitější, zbytečné úsilí.
Ať jste partyzánský zahradník nebo vlastník užitkové zahrady, který se věnuje pomalému jídlu, nebo jen chcete zdravěji žít, něco zde najdete – možná vás to dokonce posune k tomu, abyste revoluci začali sami.
Přeložila Věra Dudmanová.
Obálku navrhla Marta Červáková.
Hmotnost | 0.5 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.