„Tato moudrost se každý rok hlásí o slovo přibližně ve stejnou dobu, a já už léta hledám způsob, jak vysévání včas zvládnout,“ říká Katka Hodková z Ekodomova.
Mám jasno v tom, že nechci ošidit rodinu, nemůžu přestat chodit do práce, ani skoncovat s dalšími činnostmi, na které mi na jaře nezbývá čas. Proto jsem na základě svých dlouholetých zkušeností vytvořila strategický plán zahrnující řadu drobných praktických rad, které by mohly pomoci i vám.
Připravte se na výsev!
Abyste první jarní výsev zvládli, měli byste si včas připravit semena. Na únor nachystejte celer, kedluben, květák, petržel, saláty, ale i bylinky, například majoránku a levanduli, v březnu nezapomeňte na papriku, rajčata, další várku kedluben a salátů. Předpěstování sazenic se vám rozhodně vyplatí. Spočítala jsem, že například 200 kusů semínek kedlubny pořídíte za pouhých 14 Kč, zatímco jedna hotová kedlubna v konvenční kvalitě vyjde v sezóně zhruba na 10 Kč. Časová náročnost výsevu je závislá na jeho rozsahu. Podstatnou část zabírá příprava, proto je výhodné vysévat více druhů najednou. Mám vyzkoušené, že osetí patnácti misek včetně přípravy a úklidu zabere zhruba 30 minut.
Namíchejte zeminu
Pro výsev potřebujete dobrou zeminu – substrát. Zemina by měla být kyprá, jemná, bez větších hrudek a musí dobře držet vlhkost. Výsevní substrát můžete zakoupit pytlovaný, výhodnější ale je, když si umícháte svůj vlastní. To předpokládá, že kompostujete. Já si pro výsevy míchám různé směsi z domácích zdrojů: Někdy použiju zeminu z truhlíků, jindy sáhnu po vermikompostu z našeho domácího vermikompostéru. Skvěle funguje také vyzrálý, dobře uleželý kompost z venkovního kompostéru obohacený o vermikulit, který dokáže absorbovat velké množství vody a napomáhá provzdušnění substrátu. Pro odlehčení se používá i praný říční písek, stačí smíchat se substrátem v poměru 1:4. Já jsem pro letošní výsev použila svůj vlastní substrát z truhlíků, v nichž rostly minulou sezonu letničky. Pokud venku ještě mrzne, nezapomeňte dát truhlíky včas dovnitř do tepla, aby zemina rozmrzla.
Pusťte se do vysévání
1. Pro výsev používám prázdné vaničky od tvarohu nebo jiné plastové misky, které s dostatečným předstihem sbírám. Misky musí mít odtok vody, proto do nich v rozích udělám díry. Výhodné je, pokud jsou misky stejné, složí se do sebe a otvory se pak udělají do několika misek najednou. K proděravění používám špikovací nebo grilovací jehlu, dobře poslouží i větší ostrý hřebík.
2. Dřív, než začnete misky plnit, substrát provlhčete a celý důkladně promíchejte rukama tak, aby se vlhkost dostala rovnoměrně do celého objemu. Teprve potom naplňte misky připraveným substrátem a povrch urovnejte rukou.
3. Nyní můžete začít vysévat semínka, do každé misky vždy jeden druh.
4. Abyste neztratili přehled, označte si misku názvem vysévané plodiny a datem výsevu. Já provádím označení permanentním fixem na pásek plastu vystřižený z kelímku od 400 g jogurtu, který je pevnější a delší, takže se dá dobře vsunout do misky.
5. Zvlhčenou zeminu urovnejte a mírně utlačte prsty tak, aby s ní semínka byla v dokonalém kontaktu. Pokud zjistíte až po výsevu, že jste zapomněli zeminu předem zvlhčit, nezoufejte. Položte misku do hrnce, kam přilejete vodu a počkáte. Během dvaceti minut si zemina vodu zespodu natáhne.
6. Na závěr osetou misku zalijte z vrchu opatrně vodou tak, aby se semínka nevyplavila. Výhodné je použít konvičku s kropítkem nebo rozprašovač.
7. Hotové oseté misky vyskládejte na odkapovou misku od truhlíku. Podle toho, kolik máte místa, můžete použít také profesionální podkladovou misku, starý pekáč nebo vysloužilou misku na vývojku. Budoucí sazeničky umístěte na světlé a teplé místo, já je dávám do kuchyně na okenní parapet nebo pod střešní okno, kde mám k tomuto účelu udělanou malou polici. Klíčení můžete urychlit tím, že vytvoříte malé pařeniště. Misky zakryjte vhodným plastovým poklopem nebo kusem průhledného igelitu.
8. Zbývá denně rosit nebo jemně kropit a čekat. Nenechte se odradit! Některá semínka potřebují ke klíčení víc času, takže například první zárodky celeru se ukáží nejdřív po dvanácti dnech, zatímco jiná – třeba kedlubny a saláty – vás překvapí dřív. Zhruba po čtrnácti dnech se můžete těšit na první malé sazeničky. Nyní přichází doba na první přesazování (pikýrování), ale o tom příště…