Jak zaimprovizovat v kuchyni?
Také se ve své domácnosti potýkáte se zcela novými výzvami? Celá rodina trčí doma a chce jíst pětkrát denně – pestře a vyváženě?
Pravda – s plným žaludkem se i ty nejhorší zprávy lépe tráví. Čas společného jídla se stává největší společenskou událostí dne. A tak vymýšlíme, zkoušíme a každé jídlo pak neseme na stůl jako svátost. Jako by bylo poslední.
Zatracená logistika
Pokud nejste (stejně jako já) kovaní v nakupování potravin přes internet, děláte možná podobné chyby: Něčeho shromáždíte hodně (ze samé radosti, že to zrovna mají), něco vám naopak chybí (protože se to v samém závěru nákupu nepodařilo objednat, aniž byste si toho všimli). Občas si potom možná připadáte jako ti hasiči, co si lámali hlavu, jak splnit náročný úkol bez vody. Nebo řešíte, co s přebytkem, protože nechcete (v těchto složitých časech), kdy si člověk všeho tak nějak víc váží, plýtvat.
Z dob, kdy lidé "měli čas"
Skvělým zásobníkem inspirace teď mohou být zkušenosti našich poválečných babiček a totalitních maminek, které vždycky dovedly udělat něco i z ničeho. Vzpomínky na časy, kdy člověk nevařil to, co chtěl, ale z toho, co měl, objevíte i v řadě současných kuchařek. Tak například v Deníku Dity P. – Kuchařka 2 v kapitolách Moje panelstory a Rodinný přebor najdete pár normalizačních kulinárních vychytávek.
Pokud se ale chcete raději inspirovat tradiční českou kuchyní, na niž přísahaly naše babičky a prababičky, máme pro vás tip na dvě vyzkoušené kuchařky etnografky Kamily Skopové, ve kterých najdete kromě receptů i zajímavé čtení: ...ale máma to vařila líp a Hody půsty masopusty.
Od našich předků si můžete vypůjčit nejen neobyčejně kreativní schopnost vytvořit i z těch nejobyčejnějších a nejlevnějších surovin nezapomenutelná jídla. Zajímavé jsou i některé dávné technologie, které na čas upadly v zapomnění, aby se zakrátko s velkou slávou opět vynořily. Na mysli máme fermentaci neboli kvašení, které má několik různých podob, ale jeho výsledky jsou vždycky obdivuhodné: Tak například zeleninu dokáže chuťově vylepšit tak, že na ni i její odpůrci dokážou změnit názor. Přírodní cestou navíc prodlouží její životnost, zlepší stravitelnost a zvýší její nutriční hodnotu. Kvašená zelenina obsahuje živé kultury, takže zvyšuje imunitu, a je bohatým zdrojem vitamínů B a C.
Jediná zvláštní ingredience, kterou pro zdar kvašení potřebujete, je čas, který jste teď možná ušetřili tím, že nemusíte cestovat do práce. Pokud navíc hledáte nějaké domácí prostředky, které by vám pomohly posílit rodinnnou imunitu, jděte do toho! Vyplatí se to zejména v případě, že máte problém propašovat do rodinnného jídelníčku vitamíny, ačkoli jste už je zkoušeli převléknout za kde co, ovocné smoothie a jahodový koláč nevyjímaje. Takové kysané zelí s křenem, to je na první dobrou chlapské jídlo. Další tipy najdete v knížce Fermentace - Recepty na domácí kvašení.