Nakličování - nádoby, semena
Čerstvé vitamínové bomby
Jídelníček si můžete obohatit o chutné, na vitamíny a nutričně bohaté klíčky po celý rok. Klíčit lze semena zeleniny, luštěnin, obilovin a dalších rostlin.
Výhody domácího naklíčování
Zlomek ceny: Vlastní klíčky jsou cenově dostupné a ekonomicky výhodné.
Absolutní čerstvost: Jíte nejčerstvější klíčky, co to jde; z klíčidla na váš talíř putují doslova jedním pohybem ruky. Kupované klíčky urazí desítky až stovky, možná tisíce kilometrů, než se dostanou k Vám, čekají hotové v chladícím pultu obchodu i několik dní, o zátěži jejich dopravy na životní prostředí nemluvě.
Snadné a rychlé: příroda pracuje za vás dnem i nocí, vy jen několikrát propláchnete (jedno propláchnutí zabere 15 sekund, měřili jsme :o)
Nenáročné na místo: Nakličujte kdekoli – na polici, na kuchyňské lince, na skříni. Není třeba světlo.
Postup
1. Semena namočte: 1 až 2 lžíce semen zalijte dvojnásobným objemem studené vody a nechte stát při pokojové teplotě 8 hodin.
2. Proplachujte: Vodu slijte a 1–2× denně (ráno, večer) propláchněte klíčící semínka po dobu 3–5 dní podle druhu (počet dnů najdete na obalu).
3. Hotové klíčky: Vaše vlastní čerstvé klíčky jsou připraveny k jídlu. Skladujte je v chladu, můžete je postupně odebírat, v lednici vydrží i týden.
Použití klíčků
– Klíčky lze přidávat do salátů, pomazánek
– Zdobit jimi pečivo, jídla na talíři
– Obohatit jimi zeleninové nápoje, dresinky, omáčky
– Jen tak samostatně uzobávat
#ShowMore#
Semena
– Musí být celá, nepoškozená a neloupaná
– Nikdy nepoužívejte semena určená pro běžné pěstování na záhonech – bývají mořená chemickými prostředky
– Doporučujeme používat semena na klíčení v BIO kvalitě
V čem nakličovat
Nakličovat se dá v obyčejné sklenici. Kdo se nevyhýbá používání plastů, může použít i zastřiženou PET lahev.
Nejjednodušší – hlavně kvůli dennímu proplachování – je nakličování v elegantní klíčící sklenici nebo ve sadě nakličovacích misek. Odpadá tak setřásání semínek z cedníku a trefování do klíčící nádoby. Kdo zkusil, ví, o čem je řeč – semínka se totiž na cedník ráda lepí a pak jsou všude okolo.
Jaká semínka u nás najdete
Nabízíme výhradně semínka v BIO kvalitě. Většinu druhů balíme ve výhodném 200g balení. Semínka značky Zdravý den® pochází z Itálie. Vybírat můžete z 22 jednotlivých druhů a 4 speciálně namíchaných směsí.
Luštěniny: adzuki, cizrna, čočka, hrášek, mungo
Brukvovité: brokolice, brokolice Raab, červené zelí, ředkvička, ředkev růžová, ředkev černá, kapusta černá
Semínka tvořící během klíčení „rosol“**: alfalfa, hořčice, rukola, řeřicha
Obilí: ječmen, pšenice, pohanka*
Ostatní: jetel, pískavice, slunečnice, Směs 1, 2, 3, 4
* Pohanka není botanicky obilovina, uvádíme ji zde pro zjednodušení a stejné kuchyňské využití.
** Tato semínka se nehodí pro nakličování ve sklenici ani v misce – doporučujeme použít navlhčenou vatu nebo speciální klíčidla. Výjimku tvoří směsi 1–4, kde jejich nízký podíl ve směsi nezpůsobuje ucpávání ani zpomalení klíčení.